La Fundació Gresol va fer entrega el passat 19 de desembre del 23è Premi Gran Gresol a Fra Lluc Torcal, procurador general de l’Orde del Cister durant un dinar celebrat a CaixaForum Barcelona, centre Cultural de “la Caixa”, entitat col·laboradora d’aquest acte.
A l’acte d’entrega hi van assistir prop de 30 persones entre els que hi havia destacats empresaris, representats d’institucions públiques i membres de la Fundació Gresol que, juntament amb el Sr. Lluís Noguera, director de CaixaForum, van voler acompanyar al guardonat amb aquest reconeixement a la tasca que desenvolupa actualment a Roma i, amb anterioritat, al Monestir de Poblet. Per part de Gresol hi van participar el president de la Fundació, el Sr. Emili Correig, així com el president d’honor de la mateixa, Anton Pont.
Com a colofó final i un cop finalitzada l’entrega del Premi Gran Gresol, els membres de la Fundació van poder fer una exclusiva visita a les obres de la Sagrada Família i van saludar a Jordi Faulí, arquitecte director de les obres del Temple.
Trajectòria de Fra Lluc Torcal
És procurador general de l’Orde Cistercenc des d’octubre de 2015 i director del projecte Cosmos Poblet. És secretari general del Capítol General de l’Orde, del Sínode de l’Orde i del Consell de l’Abat General. Fou prior del Monestir de Poblet del 2007 al 2016.
És llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (1994), doctor en Filosofia per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma (2013), amb una tesi sobre la interpretació filosòfica de la mecànica quàntica, i batxiller en Teologia per la Pontifícia Universitat de Sant Tomàs d’Aquino “Angelicum” (2004).
És el director acadèmic dels Cursos de Formació Monàstica de l’Orde Cistercenc. Cap d’estudis de l’Escolasticat del Monestir de Santa Maria de Poblet. Professor ordinari de la Facultat ANTONI GAUDÍ d’Història de l’Església, Arqueologia i Arts cristianes (FHEAG) i professor i tutor dels cursos Science and Faith in Dialogue de la Facultat de Teologia de Catalunya. És president de la Junta Rectora del Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) de Poblet i ha dedicat part de la seva tasca com a prior de Poblet a tirar endavant el projecte de conversió ecològica del Monestir, dins el marc del projecte Cosmos Poblet, tasca que actualment continua a la cúria de l’Orde a Roma i en diversos monestirs arreu del món.
És membre del patronat de vàries fundacions vinculades a Poblet i a l’Orde Cistercenc, d’àmbit internacional.
La seva recerca inclou diferents publicacions sobre física quàntica, filosofia de la naturalesa, ecologia, transhumanisme, teologia de la creació, monaquisme i l’espiritualitat monàstica, i sobre les relacions entre pensament i fe, ciències, filosofia i teologia.